Başlıklar
Diyabet Hastalarının Dikkatli Yemesi Gereken Karpuz Miktarı ve Yanında Neler Tüketilmeli
Yazla özdeşmiş olan karpuz çoktan pazarlarda, manavlarda ve seyyar satıcılarda yerini aldı. Her insanın oldukça severek yediği karpuzun gıda içeriğine ve sağlığımızla ilişkisine baktığımızda da onu beğenip hoşlanarak yememizin bir anlamının var olduğunu öğrendik.
İçindeki su oranı %93 olan serinletc vazife gören karpuzun, her ısırdığımızda öz suyun birlikte A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, kalsiyum, karotenoidlerden likopen, sayısız antioksidan ve aminoasitleri bedenimize alıyoruz. Bilhassa aminoasitlerden sitrulin, arginine dönüşen en mühim bir aminoasittir.
Bu bileşimlerin sağlığımızla ilişkisini göz önüne alırsak ilk olarak karpuzun içinde büyük oranda bulunan likopen, meyve ve sebzelerde sıhhatli reaksiyonları harekete geçirmek için insan bedeni ile etkileşime giren organik olarak oluşan bileşiktir. En çok karpuz, domates gibi kırmızı sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Likopen kalp hastalıkları, katarakt, şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, kemik hastalıkları ve prostat kanseri gibi hastalıklarla ilişkilendirilir. Karpuzdan alacağımız likopen ihtiyacımızı arttırmak için olgun ve içi geçmemiş olanların tüketilmesi gerekir. Karpuz olgun olduğunda beta-karoten ve fenolik asit oranı da artar. Beta-karoten, kırmızı ve turuncu sebze meyvede bulunan bir antioksidandır. Bağışıklık sistemi, göz hastalıklarıı ve cilt hastalıkları üstünde etkilidir.
Karpuzda bir tek ‘kırmızı olgun bölgeler sağlıklıdır‘ demek yanlıştır. Bilhassa kabuğuna yakın beyaz bölgelerde sitrulin miktarı oldukça fazladır. Bu aminoasitler kan dolaşımını düzenler ve kardiyovasküler hastalığı iyileştirici görev alır.
Beyaz kısmının yanında karpuz çekirdeklerinin de besleyici özelliği vardır. Araştırmalara göre protein, magnezyum, B vitamini ve iyi yağ barındırır.
KARPUZUN SAĞLIĞIMIZA OLAN FAYDALARI
Kalp Hastalıkları
Ilk olarak yüksek likopen seviyeleri hücreleri hasardan korumada oldukça etkilidir ve American Journal of Hypertension’da gösterilen bir çalışmada, karpuz ekstraktlarının obez yetişkinlerde hipertansiyonun azalmasına ve kan basıncının düşmesine destek olduğu bulunmuş oldu. Karpuzun potasyum ve magnezyum deposu olması da tansiyon üstünde tesir göstermektedir. Ek olarak sitrulin ve argininin de kalp sağlığı üstüne etkisinden söz edilebilir.
Anti-inflamatuar özellikleri
Karpuzdaki likopen onu antiinflamatuar bir meyveye dönüştürmektedir. Antioksidan içinde ne olduğu ve kronik iltihaplanmayı azaltmaya destek olan kolin içermesi inflamasyonun önlenmesine destek olmaktadır.
Hidrasyon
Su oranının %93 oranında olmasısebebi ile dehidrasyonun önlenmesinde destek sunar. Su oranı yüksek meyveler insanları, içindeki elektrolitten dolayı güneş çarpmasından korumaktadır.
Adele ağrıları ve spor performans
Bir araştırmaya bakılırsa yoğun bir alıştırma öncesi karpuz suyu içmek ertesi gün kas ağrısı ve kalp atış hızını azaltmaya destek oluyor. Bu durum, dolaşımı iyileştirmeye destek olan sitrulin ve arginin’e atfedilebilir.
Saç ve Deri Hastalıkları
İçerdiği A vitamini, cildi ve saçları nemli tutmaya yardım eder ve Cleveland Kliniğinin araştırmalarına gore yeni kollajen ve elastin hücrelerinin sıhhatli büyümesini de destekler. Sıhhatli kolajen gelişimini desteklediği için C vitamini de bu durumda faydalıdır.
Kanserden Korunma
Öteki meyve ve sebzeler benzer biçimde, karpuzlar antioksidan özellikleri yardımıyla kanser riskini azaltmada destek olabilirler.Likopen, bilhassa, Ulusal Kanser Enstitüsü’ne bakılırsa, prostat kanseri hücre çoğalmasını azaltmaya yardımcıdır.
Hangi Hallerde Dikkat Edilmeli?
Karpuzun, glisemik indeksi yüksektir. Bundan dolayı tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Glisemik dizin, karbonhidratların kan şekerini yükseltme oranıdır. Karpuz tüketimi esnasında yanında protein değeri yüksek besinlerin tüketilmesi ile kan şekerinin aniden yükselmesini engelleyebiliriz.
Yazın karpuz yerken Ece Ronay’ın Karpuz koydum koynuma parçasını youtube’dan dinleyebilirsiniz. Afiyet olsun 🙂
Karpuzu boyut ve oran olarak 1 orta boy dilim(250 gram) kısaca 5-6 parça olacak şekilde yanında süt, peynir, yoğurt ile beraber tüketmeliyiz.
Profilonun karpuz reklamı çıktı. Yaz geldi demektir! profilo rafineriajans
Yaz geldi karpuz keserdik
Yaz geldi ve “karpuz güzel çıktı” sohbetleri başladı. Bahar aylarında yeşil erik ve çağla güzellemesinden, yazın ka…
Yaz geldi!
Yazın vazgeçilmez lezzeti karpuz suyunu tatmanızı şiddetle tavsiye ederiz. 🙂
.
.
.
vistamart gurme…
Diyabet Hastalarının Dikkatli Yemesi Gereken Karpuz Miktarı ve Yanında Neler Tüketilmeli
Yazla özdeşmiş olan karpuz…
Yaz geldi ben daha karpuz yemedim.. aşeriyorum
Balkonda ayağıma karpuz çekirdeği yapıştı bu demektir ki yaz resmen geldi ve hala karantinayız, diyeceklerim bu kadar tşk.
Ayağıma karpuz çekirdeği de yapıştığına göre tamamdır yaz geldi
Vay vay da vay vay, şinenay da şinenay. Hopla yavrum yaz geldi, çarşıya karpuz geldi.
Yaz geldi. KARPUZ HELLİM EKMEK VAKDİ
Üst kat balkonundan karpuz kokusu geldi,yaz mevsimi yerim seni 🌺🌺
Yaz geldi. KARPUZ HELLİM EKMEK VAKDİ
Allah celle celalühü biz aciz kullarını hangi mevsim neye ihtiyacımız var sa ona uygun meyve yaratıy…