Pazartesi, Mayıs 25, 2020
Ana Sayfa Sağlık Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!

Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!

Karpuzun Sağlığımıza Faydaları ve Zararları

Diyabet Hastalarının Dikkatli Yemesi Gereken Karpuz Miktarı ve Yanında Neler Tüketilmeli

Yazla özdeşmiş olan karpuz çoktan pazarlarda, manavlarda ve seyyar satıcılarda yerini aldı. Her insanın oldukça severek yediği karpuzun gıda içeriğine ve sağlığımızla ilişkisine baktığımızda da onu beğenip hoşlanarak yememizin bir anlamının var olduğunu öğrendik.

İçindeki su oranı %93 olan serinletc vazife gören karpuzun, her ısırdığımızda öz suyun birlikte A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, kalsiyum, karotenoidlerden likopen, sayısız antioksidan ve aminoasitleri bedenimize alıyoruz. Bilhassa aminoasitlerden sitrulin, arginine dönüşen en mühim bir aminoasittir.

Bu bileşimlerin sağlığımızla ilişkisini göz önüne alırsak ilk olarak karpuzun içinde büyük oranda bulunan likopen, meyve ve sebzelerde sıhhatli reaksiyonları harekete geçirmek için insan bedeni ile etkileşime giren organik olarak oluşan bileşiktir. En çok karpuz, domates gibi kırmızı sebze ve meyvelerde bulunmaktadır.  Likopen kalp hastalıkları, katarakt, şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, kemik hastalıkları ve prostat kanseri gibi hastalıklarla ilişkilendirilir. Karpuzdan alacağımız likopen ihtiyacımızı arttırmak için olgun ve içi geçmemiş olanların tüketilmesi gerekir. Karpuz olgun olduğunda beta-karoten ve fenolik asit oranı da artar. Beta-karoten, kırmızı ve turuncu sebze meyvede bulunan bir antioksidandır. Bağışıklık sistemi, göz hastalıklarıı ve cilt hastalıkları üstünde etkilidir.

Karpuzda bir tek ‘kırmızı olgun bölgeler sağlıklıdır‘ demek yanlıştır. Bilhassa kabuğuna yakın beyaz bölgelerde sitrulin miktarı oldukça fazladır. Bu aminoasitler kan dolaşımını düzenler ve kardiyovasküler hastalığı iyileştirici görev alır.

Beyaz kısmının yanında karpuz çekirdeklerinin de besleyici özelliği vardır. Araştırmalara göre protein, magnezyum, B vitamini ve iyi yağ barındırır.

karpuzun sagligimiza faydalari - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
Karpuzun Faydaları

KARPUZUN SAĞLIĞIMIZA OLAN FAYDALARI

Kalp Hastalıkları

Ilk olarak yüksek likopen seviyeleri hücreleri hasardan korumada oldukça etkilidir ve American Journal of Hypertension’da gösterilen bir çalışmada, karpuz ekstraktlarının obez yetişkinlerde hipertansiyonun azalmasına ve kan basıncının düşmesine destek olduğu bulunmuş oldu. Karpuzun potasyum ve magnezyum deposu olması da tansiyon üstünde tesir göstermektedir. Ek olarak sitrulin ve argininin de kalp sağlığı üstüne etkisinden söz edilebilir.

Anti-inflamatuar özellikleri

Karpuzdaki likopen onu antiinflamatuar bir meyveye dönüştürmektedir. Antioksidan içinde ne olduğu ve kronik iltihaplanmayı azaltmaya destek olan kolin içermesi inflamasyonun önlenmesine destek olmaktadır.

Hidrasyon

Su oranının %93 oranında olmasısebebi ile dehidrasyonun önlenmesinde destek sunar. Su oranı yüksek meyveler insanları, içindeki elektrolitten dolayı güneş çarpmasından korumaktadır.

Adele ağrıları ve spor performans

Bir araştırmaya bakılırsa yoğun bir alıştırma öncesi karpuz suyu içmek ertesi gün kas ağrısı ve kalp atış hızını azaltmaya destek oluyor. Bu durum, dolaşımı iyileştirmeye destek olan sitrulin ve arginin’e atfedilebilir.

Saç ve Deri Hastalıkları

İçerdiği A vitamini, cildi ve saçları nemli tutmaya yardım eder ve Cleveland Kliniğinin araştırmalarına gore yeni kollajen ve elastin hücrelerinin sıhhatli büyümesini de destekler. Sıhhatli kolajen gelişimini desteklediği için C vitamini de bu durumda faydalıdır.

Kanserden Korunma

Öteki meyve ve sebzeler benzer biçimde, karpuzlar antioksidan özellikleri yardımıyla kanser riskini azaltmada destek olabilirler.Likopen, bilhassa, Ulusal Kanser Enstitüsü’ne bakılırsa, prostat kanseri hücre çoğalmasını azaltmaya yardımcıdır.

Hangi Hallerde Dikkat Edilmeli?

Karpuzun, glisemik indeksi yüksektir. Bundan dolayı tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Glisemik dizin, karbonhidratların kan şekerini yükseltme oranıdır. Karpuz tüketimi esnasında yanında protein değeri yüksek besinlerin tüketilmesi ile kan şekerinin aniden yükselmesini engelleyebiliriz.

Yazın karpuz yerken Ece Ronay’ın Karpuz koydum koynuma parçasını youtube’dan dinleyebilirsiniz. Afiyet olsun 🙂

Karpuzu boyut ve oran olarak 1 orta boy dilim(250 gram) kısaca 5-6 parça olacak şekilde yanında süt, peynir, yoğurt ile beraber tüketmeliyiz.

Tepkini Göster
like - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
love - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
haha - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
wow - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
sad - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
angry - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!

13 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Anaformik Yanılsama Dijital Reklam d’strict

Her geçen gün teknolojinin zirveye doğru hızla ilerlediği bu son günlerde Güney Kore şirketi olan d'srict çıtayı fena yükseltti. Sanal gerçeklik alanında hazırladığı çalışmalar...

Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!

Diyabet Hastalarının Dikkatli Yemesi Gereken Karpuz Miktarı ve Yanında Neler Tüketilmeli Yazla özdeşmiş olan karpuz çoktan pazarlarda, manavlarda ve seyyar satıcılarda yerini aldı. Her insanın...

Peygamber Efendimizin 50 Sünneti

50 SÜNNET 1- Sessiz ağlamak. 2- Kıyafeti çıkarınca katlamak. 3- Heybetli görünmek. 4- Sevdiği birisine, onu sevdiğini söylemek. 5- Çocukların başını okşamak. 6- Namazı vaktinde kılmak. 7- Sohbet etmek. 8- Affetmek. 9- Alçak...

Emek, Başarı, Tükenmişlik. Profesör Religa

1987 tarihli resim. Tıp tarihinin en çarpıcı fotolarının belki de birincisi.... 1987 de Polonyada 23 saat süren bir kalp naklinin hemen sonrası... Ameliyattan sonra tükenmiş, hastasının...

Son Yorumlar

Tepkini Göster
like - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
love - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
haha - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
wow - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
sad - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!
angry - Yaz Geldi Karpuz Tüketimine Dikkat Edin!