Hakan’ın eşi “hatun” (kraliçe) yada “Türkan” denir..
Eğer Hakan ikinci bir evlilik yaparsa o kadın Çin li ise ikinci sıradadır, buna “konçuy” denir. Başka milletten ise “kuma” denir…. ikinci, üçüncü evlilik nadir görülen siyasi durumdur.
Bu evlilikten çocuk doğarsa, o çocuk veliaht adayı olamaz, kendi annesine teyze der, Türkan’a anne der.
Hakan ile Türkan bir olmalıdır, yabancı bir elçi geldiğinde, Hakan ve Türkan yanyana tahtta karşılar, tek başına Hakan karar veremez, hatun’unda onayı olması gerekiyor.
Hakan buyuruyor ki… diye başlayan ferman geçersizdir….. Hakan ve hatun buyuruyor ki demesi gerekir..
Kadınlar erkeklerle birlikte kurultaya katılır devlet işleri kararı alır, erkeklerle aynı eşit haklara ve eşit görev dağılımı yapılır, avcı, çiftçi, asker, komutan,hakan vs olabilir at biner, kılıç kuşanır, ok atar.
Kadın erkeğin tamamlayıcısı olmak zorundadır… birbirine üstünlük yoktur.
Bir kadın kocası evde olmasa erkek misafir ağırlayabilir, erkeklerle kurultaya katılır, devlet işlerinde söz sahibi olur.
Kadına saygısızlık asla düşünülemez, kadına saygısızlık, en ağır şekilde cezalandırılır….
kadına ve çocuğa vurmanın cezası ölümdür, savunmasız birine saldırmanın cezası ölümdür, düşman olsa dahi (Orhun yazıtları) mesela baba annenin onayını almadan kızını biri ile evlendiremez, egemenlik ortaktır, söz sahibi erkek ve kadın dır.
Türklerde şölenler ve yağma şölenleri vardır, ogünlerde yenir içilir, borçlunun borcu ödenir, ihtiyaç sahibinin ihtiyacı giderilir, kadınlar bu şölenler özgürce katılabilir, siyasi bir toplantı dır. Kadın devletin siyasal işlerine katıldığı gibi ev ekonomisinede ortaktır.